H…«κολοβή» πήρε όλο το χαρτί!!!

H…«κολοβή» πήρε όλο το χαρτί!!!

Του γευσιγνώστη, Κώστα Λύρη (kostasliris@hotmail.com)

Μετά το τέλος και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου της Νέας Υόρκης, σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν, να γίνει ένα αφιέρωμα σε μερικά λάδια και να παρουσιαστούν στο ευρύ ελληνικό κοινό , όχι με γνώμονα την κατάταξη τους ή την εμπορική διάσταση , αλλά κυρίως με την διάθεση αυτών των παραγωγών να προβάλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και την δύναμη να εκθέσουν τον εαυτό τους, για άλλη μια φορά στο κοινό.

Το ελαιόλαδο ή αν θέλετε, η αγορά του ελαιολάδου, έχει πολλές φορές χαρακτηρίσει, ως ένας κλειστός χώρος ,όπου κάθε ένας ξένος ή καινούργιος, δύσκολα μπαίνει και ακόμα πιο δύσκολα διακρίνεται. Εδώ θα δούμε μερικές εταιρίες, κυρίως start ups (νεοφυείς επιχειρήσεις), που από μόνες τους κάνουν την διάφορα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι, ότι βραβευμένα ελαιόλαδα, δεν προέρχονται πλέον μόνο, από τις παραδοσιακές παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από περιοχές, που ελάχιστα έχουν να κάνουν με την εικόνα της Πελοποννήσου ή της Κρήτης . Επίσης πάρα πολλές εταιρίες έχουν την έδρα τους σε εντελώς διαφορετικό τόπο, απο τον τόπο παραγωγής και εμφιάλωσης , δηλαδή επιλέγουν ελαιόλαδο, από την Μεσσηνία , από τα κτήματα τους , το εμφιαλώνουν στην Αθήνα και το βγάζουν στην αγορά.

Κι αυτό είναι θεμιτό! Κι ας μας μοιάζει παράξενο, ή ας μην αρέσει στους «πουρίστες» του χώρου κι ας μην είναι δυστυχώς ότι καλύτερο για την ύπαιθρο. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, ή ακόμα καλύτερα αυτές οι εταιρίες, κατεβάζουν βραβεία και προσπαθούν και εκθέτουν εαυτούς στην κρίση του καταναλωτή . Μερικές τέτοιες εταιρίες θα γνωρίσουμε τις επόμενες ημέρες. Μια συνοπτική παρουσίαση των προϊόντων τους, χωρίς να επεκταθούμε σε παραπάνω κρίσεις, απλά μεταφέροντας την εικόνα, που παρουσίασαν στον τελευταίο διαγωνισμό ελαιολάδου στην Νέα Υόρκη.

Melissinos estate

Μια οικογενειακή επιχείρηση, που έχει κάνει το επιχειρείν τρόπο ζωής. Βρίσκονται στην περιοχή του Αγρινίου, με κτήματα με 3.500 ελαιόδεντρα διαφορετικών ποικιλιών, σε πλήρη παραγωγική ηλικία, τα περισσότερα αρδευόμενα . Άνθρωποι με ιδιαίτερη ευαισθησία για το δέντρο, το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Χρησιμοποιούν παραδοσιακούς και ήπιους τρόπους καλλιέργειας, με σεβασμό προς το περιβάλλον, χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια, ώστε να προστατεύεται ο καρπός.

Αυτή η ιδιαιτερότητα της πολυποικιλότητας του ελαιώνα, προσδίδει τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο που παράγουν . Αυτά λοιπόν τους έδωσαν το αργυρό βραβείο στον διαγωνισμό NYIOOC 2015 στην κατηγορία του DELICATE BLEND. Πρόκειται για ένα προϊόν με ήπια γεύση και αρώματα που δεν πνίγουν τις τροφές που συνοδεύουν και τις αφήνουν να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Παρουσιάζει απαλό άρωμα φρούτου ελιάς , ελαφρά πικάντικο και αρκετά γλυκό. Δίνει μικρής έντασης αρώματα από μήλο και άγρια βότανα.

Eirini Plomariou

Ένα λάδι από την Μυτιλήνη , με ό,τι θετικό αυτό μπορεί να σηματοδοτεί . Μια οικογενειακή επιχείρηση που φέρνει ένα χρυσό βραβείο στο νησί της ακριτικής Λέσβου. Ένα λάδι που προέρχεται, από μια ποικιλία ,που αν την δουλεύεις σωστά και με μεράκι αποδίδει τα μέγιστα. Δεν είναι τυχαίο , ότι η συγκομιδή γίνεται με το χέρι χωρίς μηχανικά μέσα ,αποκλείοντας έτσι την επιμόλυνση με πλαστικοποιητές.

Μικρή παραγωγή λοιπόν και πλήρως ελεγχόμενη, καταφέρνει να χαρίσει στην οικογενειακή επιχείρηση το χρυσό βραβείο, μονοποικιλιακού ελαιολάδου, από μια ιδιαίτερα απαιτητική στην καλλιέργεια ποικιλία. Η αφοσίωση σ΄ αυτό που κάνουν τους έχει ανεβάσει στο βάθρο πολλές φορές μέχρι σήμερα. Το ελαιόλαδο EIRINI PLOMARIOU παρουσιάζει οργανοληπτικά χαρακτηριστικά μεσαίας έντασης πλούσια σε φρέσκο γρασίδι , πικραμύγδαλο και αγκινάρα. Μοναδικά αρώματα πλούσια και μεστά, που ανεβάζουν την μοναδικότητα της ποικιλίας κολοβή, από την οποία προέρχεται.